Kiekkoväki kummastelee pelitilastoja: ”Mitä täällä tapahtuu!”

Tilastointi puhuttaa Liiga-seuroissa. Kysymys kuuluu, voiko älykiekkojärjestelmään luottaa ja ovatko pelitilastot oikein? Pohjimmiltaan kyse onkin erilaisen datan yhteensovittamisesta. ”Tietoa jalostettaessa on tärkeätä varmistaa, että loppukäyttäjien ymmärrys ja tarve pysyy kehityksen mukana – kovan ja pehmeän datan yhteensovittaminen on tässä avain” pohtivat yhteen ääneen HedCoach for Sportsin perustajat Juha Hedman ja Juuso Nieminen.

Suomalainen HedCoach for Sports ja sveitsiläinen SportContract ovat solmineet kumppanuussopimuksen, jonka tuloksena ne pystyvät yhdessä tarjoamaan loppukäyttäjän tarvitsemat faktat jäljitettävästi ”näyttöruudulta takaisin jäälle”, ensimmäisenä maailmassa. Vertailukelpoisuuden, relevanttiuden ja luotettavuuden varmistamiseksi Dataa yhdistellään useista tietokannoista ja klippikirjastoista. Kuinka luotettavaa pelitapahtumien tunnistaminen ylipäätään on ja kuinka vertailukelpoista eri menetelmillä syntyvä data on? Tämä on ongelma, jonka nyt solmittu kumppanuussuhde ratkaisi. Näin varmistetaan, että valmennuksella, medialla, yleisöllä, pelaajalla sekä tapahtuman järjestäjällä on käytössään relevantit, ajantasaiset ja luotettavat pelitiedot.

Big data ja data accuracy ovat kokeneet kolauksen

Kuumat teemat Big data, Data accuracy ja Computing capacity ovat viime aikoina menettäneet sädekehäänsä ja nyt kysyntää on kovasti nimikkeillä Open Data, Data relevance ja Cost efficiency.

– Aiemmin ei ollut systemaattisesti yhteensovitettua kovaa ja pehmeää dataa. Tämä johti analytiikan ja valmennusjohdon toisistaan poikkeaviin tulkintoihin tapahtumista, jotka olivat kaikkien nähtävillä. Tilastoinnin uskottavuusongelma ei koske vain kotimaista Liigaa, vaan koko eurooppalaista jääkiekkoa ja sitä kautta ammattilaiskiekkoa maailmanlaajuisesti, sanoo Hedcoachin perustaja Juha Hedman.