Yhdessä kohti vastuullista tiedolla vaikuttamista

Urheiluseurojen toiminta on monella tavalla yhteiskunnallisesti vaikuttavaa. Urheiluseurat organisoivat useita sukupolvia tavoiteellisen toiminnan pariin, luovat osallisuutta ja yhteisöllisyyttä jäsenilleen, parantavat kokonaisvaltaisesti kansanterveyttä, luovat uria valmennuksen ja urheilun parissa ja vaikuttavat alueelliseen ja kansalliseen talouteen tapahtumien muodossa. Pyrimme edistämään seurojen osaamista tämän vaikuttavuuden tunnistamisessa ja kehittämisessä tiedolla johtamisen keinoin.

Tiedolla johtaminen tarkoittaa, että organisaation toimintaa kehitetään mutu-tuntuman sijaan faktatiedon ja datan pohjalta. Tämä tarkoittaa seuran kannalta olennaisten tietojen keräämistä, analysointia ja hyödyntämistä päätöksenteon perustana. Datapohjainen johtaminen auttaa seuraa ymmärrämään ja edistämään sen yhteiskunnallista ja yhteisöllistä merkitystä, luomaan hyvinvointia ja tuottamaan niin aineellisia kuin aineettomia tuloksia. Kehitämme alustaa, jolla tiedolla johtaminen tuodaan saumattomasti osaksi suomalaisten urheiluseurojen toimintaa.  

Urheiluseura 2.0 – Kohti tulevaisuuden seuratoimintaa

Urheiluseura 2.0 -tiedolla johtamisen ja vaikuttamisen alustaa on kehitetty ja rakennettu jo kolmisen vuotta, mutta prosessi on silti vielä alussa. Urheiluseura 2.0 yhdistää urheilutoimijoiden erilaiset johtamisjärjestelmät yhteiseen osaamisen kehittämisjärjestelmään. Datasta tehdään kustannustehokkaasti kullekin toimijalle avointa (vaikuttavuushyödyt) ja reaaliajassa vertailukelpoista (johtamishyödyt). Myös käyttäjäystävälliset työkalut kuuluvat Urheiluseura 2.0n pirtaan, jotta vastuullisesta vaikuttamisesta saadaan ”jokamiehen oikeus”. Lyhyesti, Urheiluseura 2.0 -alusta tarjoaa mittarit vaikuttavuuden seurantaan ja ratkaisut sen kehittämiseen.

Urheilijat ja seuratoimijat

Tiedätkö missä ja miten tavoitteidesi ja toimintasi kannalta merkittävät päätökset tehdään? Koetko voivasi vaikuttaa päätöksiin?

Kumppanit ja tukijat

Palkitsetko määrää vaikka odotat laatua? Operoitko nuppiluvuilla ja historiatiedoilla? Investoitko urheiluun vanhasta tottumuksesta tai silkasta hyväntekeväisyydestä?

Jos yllä olevat kysymykset saivat sinut mietteliääksi, datapohjaisen johtamisen kehittäminen saattaa hyödyttää seuraasi.

Osaamisen paikantaminen ja tunnistaminen on Urheiluseura 2.0n keskiössä, oli kyseessä sitten yhteisö-, huippu-urheilu- tai talousosaaminen. HedCoach for Sport tuottaa näkymiä vaikuttavuuden seuraamiseksi ja ratkaisuja sen kehittämiseen. HedCoach on riippumaton toimija, jonka arvopohjana on luottamus, tavoitteellisuus ja yhteenkuuluvuus.

Tiivistimme Urheiluseura 2.0 prosessin yhteen HedCoach for Sportin missiokuvaan. Päivitämme kuvaa sitä mukaa, kun mukana olevat urheilutoimijat etenevät prosessissaan. Kutsumme kuvaa myös oppivan seurayhteisön tulostauluksi.

Urheiluseura 2.0 -kaavio, jossa näkyy seurojen eteneminen kehitysprosessissa. Pelicans, Kärpät, Kalpa, JYP, TPS salibandy ja IFK ovat kohdassa 'Johtajuusanalyysi tehty'. Taru, UG, Mikkelin Jukurit, Raision Nuorisokiekko, TPS juniorijalkapallo ja jääkiekko, Kaarinan pojat, Roki ja Ässät ovat kohdassa 'johtamistyökalut käyttöön.' Liitoista ja kumppaneista Sulkapalloliitto, Salibandyliitto ja Lentopalloliitto on kohdassa ’vaikuttavuusanalyysi tulossa’, TPS, Suomen jääkiekkoliitto ja Suomen Palloliitto ovat kohdassa 'vaikuttavuusanayysi tehty'.

Vaikuttavuus kuuluu kaiken kokoisille seuroille

Urheiluseura 2.0 alustalle mahtuvat kaikki suomalaiset urheilutoimijat, oli kyseessä sitten urheilija, joukkue, seura, ry, oy, järjestö, liitto, valtio, kunta, yksityinen rahoittaja tai kaupallinen toimija. Yhteistä etua ajetaan!

Jos vastuullasi oleva toimija ei ole vielä mukana, niin ota yhteyttä ja käydään läpi miten pääsette mukaan. Mukaan pääsee todella matalalla kynnyksellä!

Lähde mukaan – Vaikuttavuusanalyysi

Lähde liikkeelle Urheiluseura 2.0 alustan käytössä vaikuttavuusanalyysin kautta. Analyysi paljastaa seurasi nykytilan, ja voita koota sen valitsemistasi kartoituksista. Analyysi vaatii vähintään kaksi eri kartoitusta, joten voita valita kaksi vapaavalintaista kartoitusta, tai kaikki kolme.

Kartoitukset:

  • Strategiatesti: mitä ja millaisia strategisia valintoja seurajohto tekee? Sisältää 1,5 h seurajohdon valmennuksen.
  • Valmentajien itsearviointi:  miten seuran valmentajat reflektoivat omaa osaamistaan? Sisältää 2 x 1,5 h seurojen johtajista kootun ryhmän valmennuksen.
  • Seurayhteisötesti: millainen yhteisöosaamisen taso seuratoimijoilla on? Sisältää 2 x 1,5 h seurojen johtajista kootun ryhmän valmennuksen

Vaikuttavuusanalyysin tuloksia ovat mm.

  • Analyysi seurayhteisön nykytilasta suhteessa muihin seuroihin
  • Valmius ottaa tiedolla johtamisen työkalut käyttöön seurassa
  • Valmius rakentaa seuran strategia riippumattoman tiedon pohjalta
  • Tietoa vaikuttamisen ja päätöksenteon tueksi

Vaikuttavuusanalyysi ja vuoden mittainen Urheiluseura 2.0 -alustalisenssi nyt tutustumishintaan 300 – 1 100 € . Hintaan vaikuttaa seuran joukkueiden ja ryhmien lukumäärä.

Ratkaisuja seuroille tuottamassa

Juha Hedman (VTM, taloustiede)
HedCo Oy:n perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja, tutkija

Juuso Nieminen
Team ja executive coach, ammattilaistason urheiluvalmentaja

Tilaa analyysi

Nimi(Pakollinen)
Kartoitukset, jotka haluan tilata (vähintään kaksi)(Pakollinen)
Jos sinulla on lisättävää tai kysymyksiä, voit laittaa ne tähän.